Tumori sinusa i nosa

Nastaju od tkiva kože, krvnih sudova, hrskavice ili kostiju. Najčešće su hematiomi koji se lako dijagnostikuju, zbog tipičnog izgleda i krvarenja kome su skloni. Uklanjanju se hirurški.

Papilom je dobroćudni tumor koji nastaje u unutrašnjosti nosa i njegov rast vezan je za virusnu infekciju. Poseban histološki tip papiloma je tzv. Invertni papilom, koji pokazuje sklonost ka ponovnom izrastanju i malignoj promeni, pa je potrebno šire hirurško uklanjanje i redovno kontrolisanje nakon operacije

Osteomi su tumori koštanog tkiva i obično se javljaju u čeonom sinusu. Duže vremena ne daju nikakve simptome. Bol u projekciji sinusa javlja se se tek kad osteom dostigne određenu veličinu. a ukoliko blokira otvor sinusa može se komplikovati akutnim zapaljenjem sinusa, kao prvim znakom postojanja tumora.

Za dijagnostikovanje je najčešće dovoljan rendgenski snimak, ređe, kod velikih osteoma koji razaraju okolnu kost, potrebno je i snimanje skenerom. Osteomi se prate sve dok ne počnu da prave smetnje, kada se uklanjaju operacijom.

Zloćudni (maligni) tumori

Maligni tumori kože nosa, rast počinju formiranjem ranice ili kraste, koja ne zarasta, širi se, produbljuje ili formira nepravilnu izraslinu. Ako se bolesnik javi lekaru odmah, hirurško odklanjanje promene sa pojasom okolnog tkiva dovodi do izlečenja. Ukoliko se promena zapusti, tumor se širi na hrskavicu ili kost i što se duže čeka, šansa za izlečenjem jednom operacijom je manja a defekt po uklanjanju veći.

Tumori primarno lokalizovani u nosnoj šupljini i sinusima, kasnije daju simptome, pa se kasnije i dijagnostikuju, što otežava lečenje I smanjuje verovatnoću izlečenja.

Simptomi tumora nosa i sinusa

Najčešći simptomi su:

  • Otežano disanje na jednu nozdrvu, koje napreduje do potpunog onemogućenog disanja
  • Jednostrana gnojno-sukrvičava sekrecija
  • Neprijatan miris iz nosa i gubitak osećaja za miris
  • Smetnje sa okom i glavobolja, kao posledica razaranja okolne kosti gde tumor dospeva u očnu duplju i prednju lobanjsku jamu.

Sličnu simptomatologiju imaju maligni tumori primarno lokalizovani u sinusima, s tim što se javlja i bol u projekciji zahvaćenog sinusa.

Dijagnostika

Pregledom se vidi tumorska masa u nosu, uzima se biopsija radi određivanja tipa tumora, a snimanjem skenerom prikazuje se raširenost.

Maligni tumori nosa i sinusa metastaziraju u limfne žlezde vrata, pa je za potpunu dijagnostiku potreban i ultrazvuk vrata.

Lečenje

Lečenje malignih tumora nosa i sinusa je hirurško uz primenu terapije zračenjem i citostaticima.