Kada je vreme da muškarac poseti urologa?

Odlazak kod lekara primarne zdravstvene zaštite, zubara ili oftamologa je sasvim uobičajena stvar, zar ne? Zašto je onda odlazak na pregled kod urologa toliki bauk?

Svesni smo toga da ove teme nisu popularne ali smo isto tako svesni činjenice koliko su česti urinarni ili seksualni problemi kod muškarca. Vreme je da razbijemo sve tabue i da konačno prestanemo da gledamo urologa pogrešnim očima!

Za početak, urolog je lekar specijalizovan za ono što je poznato kao genitourinarni trakt. On se sastoji od bubrega, ureteria, mokraćne bešike i uretre, kao i prostate i muških reproduktivnih organa.

Urolozi takođe leče mušku i žensku seksualnu disfunkciju kao i probleme sa plodnošću.

Ono što se preporučuje muškarcima je da redovno idu na pregled kod urologa, posebno oko 50. godine, iako mnogi predlažu da se urolog poseti i ranije, već oko 40. Godine života. Međutim, ne treba se oslanjati isključivo na godine starosti, već posetu urologu treba uvrstiti u svoj raspored, posebno ako primetite određene zdravstvene probleme.

Hajde da vidimo kada je poseta urologu neizbežna.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija pogađa oko 30% do 50% muškaraca starosti između 40 i 70 godina. Nepotrebno je reći da je to uobičajen problem. Postoji mnogo uzroka i simptoma ovog stanja, tako da je poseta urologu vaš prvi korak. Urolog će ispitati uzroke, uključujući vaskularno zdravlje, hipertenziju, bubrege, uticaj prekomerene težine i nekoliko drugih problema koji mogu dovesti do erektilne disfunkcije.

Krv u urinu

Takođe poznata kao hematurija, krv u urinu može biti zastrašujuća. I ne samo to, pojava krvi u urinu mogla bi biti pokazatelj težih stanja i bolesti, poput raka bešike. Ono što je ključno u ovakvim situacijama je da bez razmišljanja posetite urologa.

Urinarna inkontinencija

Inkontinencija, tačnije nevoljno oticanje urina iz bešike javlja se u svim starosnim dobima kod oba pola, ali je znatno češća kod žena. Međutim, ona ne zaobilazi ni muškarce i kod njih se najčešće javlja nakon navršenih 50 godina. Postoji nekoliko vrsta ovog problema – umokravanje u snu iliti noćna enureza, umokravanje u budnom stanju iliti inkontinencija urina. Kod muškaraca se javlja još i “overflow“ inkontinencija (prelivanje preko pune bešike) i kapanje urina nakon voljnog mokrenja.

Povećana prostata

BPH (benigna hiperplazija prostate) je tehnički izraz za uvećanu prostatu. Pogađa preko 50% muškaraca starijih od 60 godina i do 90% muškaraca starijih od 70 godina. Povećana prostata može izazvati simptome kao što su slab mlaz urina ili otežano mokrenje, pojačano mokrenje tokom noći ili nemogućnost potpunog pražnjenja bešike.

Bol ili masa u testisima

Osećaj boli ili mase u testisu znak je da muškarac treba odmah da poseti urologa. Iako je retko, može biti znak raka testisa. Odmah posetite urologa kako biste na vreme otkrili šta se zapravo dešava.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je česta pojava i može se tokom života više puta javiti ako se ne leči. Kamen u bubregu nastaje kada se hemikalije u urinu kristališu i formiraju kamenje. Znaci da možda imate kamen u bubregu uključuju bol u donjem delu leđa ili prilikom mokrenja, mučninu/povraćanje, krv u urinu i nemogućnost mokrenja ili osećaj da morate često da idete u toalet. Za ovaj problem postoji nekoliko dostupnih tretmana, a poseta urologu će vam pomoći da na najbolji mogući način rešite ovo stanje.

Povišen PSA

Iako možda nije opštepoznat, test PSA (prostata specifičan antigen) je jedan od najosetljivijih indikatora raka prostate. Praćenje nivoa PSA može pomoći u otkrivanju raka prostate. Važno je da se kod urologa proveri i prati nivo PSA, posebno ako je povišen.

Drugi simptomi koje nikada ne treba zanemariti

Muškarci nikada ne bi trebalo da ignorišu nijedan od sledećih simptoma:

  • Bol u donjem delu stomaka
  • Poteškoće sa mokrenjem
  • Smanjena seksualna želja
  • Neplodnost

Takođe, muškarci koji imaju porodičnu istoriju raka prostate, testisa, bubrega i drugih karcinoma treba da počnu da posećuju urologa kad navrše oko 40 godina starosti. Vaš lekar će uraditi kompletnu medicinsku istoriju i pregled kako bi utvrdio da li ste u opasnosti. Među najvažnijim procedurama su:

  • Skrining raka prostate je važan kako bi lekar mogao da proveri abnormalnosti prostate. Dok je rak prostate najčešći rak među muškarcima, često se može uspešno lečiti. Znaci i simptomi uključuju probleme sa mokrenjem ili potrebu za čestim odlaskom u toalet, krv u urinu ili probleme sa erekcijom.
  • Skrining raka testisa je važan kako bi lekar mogao da proveri abnormalnosti kao što su izrasline ili kvržice na testisima. Drugi znaci i simptomi raka testisa uključuju bol u donjem delu leđa ili rast grudi ili bol.

Ukoliko ste prepoznali neki od navedenih problema kod sebe, javite se urologu koji će vas uputiti na dalje pretrage