Bol u leđima

Bol u donjem delu leđa i lumboišijalgija (išijas) predstavljaju jedno od najčešćih razloga obraćanja lekaru opšte prakse i onesposobljenosti u svakodnevnom životu. Najveći broj ljudi zahteva konzervativno lečenje koje podrazumeva mirovanje, analgetsku terapiju i fizikalni tretman. Ipak, kod jednog dela pacijenata pravovremeno sprovođenje dijagnostičkih procedura i adekvatnog hirurškog tretmana predstavljaju jedini način lečenja koji će sprečiti posledice koje bitno narušvaju dalji kvalitet života.

Lumbalna diskus hernija je posledica degenerativnog procesa međupršljenskog diskusa u slabinskoj (lumbalnoj) kičmi, najčešće između četvrtog i petog lumbalnog (L4/L5) i petog lumbalnog i prvog krsnog (sakralnog) pršljena (L5/S1), pri čemu oštećeni diskus pritiska odgovarajući nervni koren, što izaziva bolove u leđima i nozi (lumboišijalgija).

Lumboišijalgija (Išijas) je skup tegoba izazvanih pritskom i/ili nadražajem nerva u kičmenom kanalu, a manifestuje se bolom u donjem delu leđa (krstima) različitog intenziteta koji dovodi do ukočenosti mišića tog dela kičme, i koji ‘zrači’ odnosno spušta se u nogu. Uz navedeni bol i osećaj ukočenosti, mogu se javiti i tegobe kao što su osećaj mravinjanja, trnjenja i izmenjen osećaj za dodir, kao i slabost stopala koja predstavlja razlog za hitnu konsultaciju specijaliste fizijatra, neurologa i/ili neurohirurga.

Stenoza (suženje) kičmenog kanala je najčešće posledica degenerativnih procesa na kičmenim pršljenovima i njihovim brojnim zglobnim kompleksima što za posledicu ima suženje prostora kroz prolaze živci. Ovo se manifestuje bolovima u leđima, trnjenjem i bolovima u nogama, slabošću jednog ili oba stopala, a u težim slučajevima i sfinkterijalnim smetnjama (poremećaj mokrenja i stolice). Tipičan znak degenerativne bolesti lumbosakralne kičme je takozvana neurogena intermitetna klaudikacija, odnosno bol i trnjenje u nogama koji se javljaju i/ili pojačavaju pri hodanju.